Pieter Venemakade 213

9605 PP Kiel-Windeweer

+31(0)6 51564188

Contact en reserveringen

Omgeving
Peddel en zo

De omgeving van Peddel en zo is zeer divers, het varieert van lintbebouwing en uitgestrekte landerijen tot weelderige brinkdorpjes, bossen, heide, meanders, natuurgebieden hunnebedden en steden. De omgeving biedt voor elk wat wils. Hieronder een aantal voorbeelden.

Kiel-Windeweer

Kiel-Windeweer, de thuisbasis van Peddel en zo is een Veenkoloniaal lintdorp gelegen op 20 kilometer ten zuidoosten van Groningen, op de grens met Drenthe. Het dorp ligt in de gemeente Midden Groningen en heeft sinds 2007 een beschermd dorpsgezicht. Het is ongeveer 7 kilometer lang en loopt in zijn geheel langs het Kieldiep. Het Kieldiep is voor het verkrijgen van turf speciaal hiervoor uitgegraven. Kiel-Windeweer is een voorbeeld van lintbebouwing in Oost-Groningen met veel karakteristieke boerderijen en arbeiderswoningen. Het beschermd dorpsgezicht heeft Kiel-Windeweer verdiend met het weidse landschap dat langs diverse boerderijen wordt gekenmerkt door een zogenaamde wijk. Over het Kieldiep liggen zogenaamde draai -en klapbruggen. In verband met het weer bevaarbaar maken van de Oost-Groninger vaarroute, ’van turfvaart naar toervaart’ zijn de bruggen allemaal weer beweegbaar gemaakt. En zoveel mogelijk in oude stijl hersteld. Het Kieldiep mondt onder andere uit in 2 grote meren. Het Zuidlaardermeer en het Langeboschmeer. Gedurende het vaarseizoen is het een waar schouwspel om de brugwachters in de weer te zien met het bedienen van de bruggen voor boten die varen vanaf Duitsland naar Friesland of andersom. In Kiel-Windeweer vind je onder andere de Kielster Koffiemolen voor koffie met gebak of een snack, De Amshoff voor een Bruiloft of Partij, Romala’s Home voor Vietnamese meubels en kadoartikelen en boerderij De Scharrelderij voor een stukje( h)eerlijk scharrel varkens of rundvlees.

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het “dubbeldorp” uit twee delen. Kiel in het noorden en Windeweer in het zuiden. Rond 1900 zijn beide aan elkaar gegroeid. Binnen het dorp spreekt men ook wel van Beneden-Kiel en Boven-Kiel. Peddel en zo bevindt zich in Boven-Kiel. Ontdek Kiel-Windeweer en haar omgeving vanaf het water en ervaar de rust en ontspanning van het platteland.

Veendam

Veendam is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Veendam in de provincie Groningen, gelegen aan rijksweg N33, de weg van de Eemshaven naar Assen. Veendam wordt ook wel Parkstad genoemd en is tegenwoordig de op twee na grootste plaats van de provincie Groningen. Er is allerhande vertier variërend van heerlijk eten, shoppen, golfbaan, overdekt tropisch zwembad met buitenbad, theater, musea noem maar op. Aan de andere kant van het Kieldiep is de romantiek van de Drentse brinkdorpen te vinden zoals Spijkerboor, Annen en Zuidlaren.

Annen en Zuidlaren

De dorpen Annen en Zuidlaren even voorbij Spijkerboor zijn beide typische Brinkdorpen. De oude kern van het dorp ligt gebouwd rondom de Brink en heeft goede woon- en leeffaciliteiten.

Zo kent Annen een klein winkelcentrum en Zuidlaren een groot winkelgebied, met supermarkten, slager en bakker. Er zijn sportaccommodaties en een prachtig openlucht en overdekt zwembad. Er zijn tevens een aantal prima eetgelegenheden, zoals een chinees, pizzeria’s, eetcafés en shoarmazaken.

Verder verwijs ik naar de pagina activiteiten waar je activiteiten, eetgelegenheden en bezienswaardigheden in en rondom de omgeving van Kiel Windeweer aantreft.

© 2018 Alle rechten voorbehouden